Navet lotsade affären i hamn för STARKA

I tre generationer har familjeföretaget STARKA varit med om att bygga Sverige. Att förvandla grus till nära nog guld, eller åtminstone bestående, funktionella och vackra hus och markprodukter är STARKAS passion och affär. När det var dags att sälja av en mindre del av verksamheten valde STARKA att ta hjälp av Navet. Den första november stängdes framgångsrikt försäljningen av STARKAS verksamhet inom fabriksbetong till Betongindustri AB.

Kristianstadföretaget STARKA har sedan koncernchef Lenas Holsts farfar Ynge Persson startade verksamheten 1930 utvecklats starkt, genom tre generationer. Idag är man specialiserade på prefabricerade betongelement, VA, markprodukter och stödmurar. Ett fokus som ledde till att STARKAS ägare för ett drygt år sedan beslutade att hitta en ny ägare till verksamheten fabriksbetongstationer i Kristianstad och Södra Sandby. Men att försöka sig på att genomföra affären själva var aldrig ett alternativ.

– Vi förstod direkt att vi behövde extern hjälp med att förbereda oss, hitta rätt köpare och genomföra affären. Eftersom vi redan 2011 faktiskt köpte ett företag som såldes med Navet som rådgivare, C Holmqvist Entreprenad, hade vi positiva erfarenheter av Navet och visste vad de gick för. Därför gick vi rakt på dem när det var dags att genomföra vår första transaktion, utan att ens titta på alternativ, berättar Lena Holst, koncernchef STARKA.

Kärlek till betong driver tillväxt

Innan vi låter Lena berätta om genomförandet av affären måste vi stanna upp för att ge huvudpersonen i den här historien rättmätig uppmärksamhet. Nämligen ämnet för STARKAS snabba tillväxt och expansion. Betongens kraft.

– Betong är ett fantastiskt material! Med betong kan man skapa starka, funktionella och vackra miljöer och byggnader som håller väldigt, väldigt länge. Under de senaste 15 åren har platsbyggnation minskat och istället kan vi erbjuda prefabricerade stommar och element som byggs med kvalitet inomhus och som effektivt kortar tider på byggarbetsplatser. Utan tvekan har användningen av betong genomgått en fantastisk utveckling och vi med den, säger Lena.

STARKAS första avyttring

Efter att STARKA själva köpt tre bolag i ”3:e generationens regi” var det så dags att 2018 genomföra den första avyttringen. En ny erfarenhet som Lena och hennes delägare och styrelse förstås skulle hantera parallellt med vardagens många sysslor som företagsledare. Även om projektet gick som på räls hela vägen var det ändå en tålamodsprövande erfarenhet för Lena.

– Jag måste erkänna att trots att det ”bara” tog sex månader tog det mer tid än jag först trodde. Det blev också snabbt tydligt för mig vilket bra beslut det var att ta in Navets expertis. Deras tydliga process hjälpte oss till en bra affär med en köpare som vi verkligen tycker är bra för verksamheten och de åtta medarbetare som följde med över till den nya ägaren, säger Lena.

Navet fick lotsa STARKA genom hela processen med allt vad det innebär i att förbereda och genomföra en försäljning. Analys, skapa ett prospekt, sondera marknadens intresse, hitta skarpa intressenter, ta beslut om short list och slutligen genomföra affären. Med två vinnare, både säljare och köpare.

– När jag nu har genomfört min första försäljning har jag lärt mig hur viktigt det är att ta hjälp av duktiga konsulter och experter. Under perioder var det väldigt intensivt och massor av information togs fram. Att samarbeta med en partner som både kan ingjuta förtroende hos säljare och köpare är A och O för en lyckad affär. När det kommer till något så viktigt som att köpa eller sälja ett företag ska man inte snåla på kvalitet eller samarbetspartner, då är det bättre att betala lite mer och få ett gediget arbete gjort. Ungefär som med betong och hus, avslutar Lena Holst med ett skratt.

Filmen om Bättre affärer

Filmen om Bättre affärer

Varje dag föds idéer. Idéer som skapar ett samhälle i förändring, företag, organisationer och helt nya verksamheter. Vi arbetar varje dag att du ska ta rätt beslut för bättre affärer. Följ med oss och några av våra kunder i vardagen och se exempel på fantastiska idéer som idag är verklighet.

» Se filmen här
Sydsverige Live

Sydsverige Live! - 2019

Sydsverige Live är en omfattande analys av tillväxten och dess villkor i Sydsverige. Rapporten bygger både på officiell statistik och över 150 intervjuer med företagsledare. Bakom rapporten står Navet, Sydsvenska Handelskammaren och Länsförsäkringsbolagen i södra Sverige.

» Läs rapporten här
Bättre affärer-dagen

ÅTERBLICK från Bättre affärer-dagen 2019

Bättre affärer-dagen Se filmen från femårsjubileet av Bättre affärer-dagen 2019 på Malmö Live! På scen såg vi bl.a. Johan Wester, Caroline Berg, Hélène Barnekow, Jacob Lovén, Tom Xiong, Paula Björnstjerna och Soraya Axelsson. I år är det dags igen den 5 november!
» Se filmen här

NAVET Corporate finance

Vi hjälper företag genom hela transaktionskedjan, från analys, värdering och due diligence till rådgivning och problemlösning i samband med företagsöverlåtelser, omstruktureringar och kapitalanskaffningar.

» Läs mer om NAVET Corporate finance

NAVET Ekonomistyrning

Navet tar ett helhetsansvar i ekonomistyrningsuppdrag från redovisning, analys och rapportering fram till framtagande av års- och koncernredovisningar. Genom våra auktoriserade konsulter erbjuder vi även controller- och ekonomichefstjänster för att säkra och utveckla kundens rutiner och affärsverksamhet.

» Läs mer om NAVET Ekonomistyrning

NAVET Affärssystem

Grundläggande framgångsfaktorer i ett företag är kvalitén på de metoder, system och rutiner som styr verksamheten. Detta gäller inte minst när företag står inför en förändring. Navets verksamhetskonsulter har många års erfarenhet av affärssystem och business intelligence.

» Läs mer om NAVET Affärssystem
Bättre affärer-dagen

NAVET Analytics

Med världsledande teknik och metodik inom AI & Digital etnografi tillhandahåller vi analys, bevakning, rådgivning och skräddarsydda undersökningar. Genom omfattande faktainsamling skapas en klar bild av de faktorer som påverkar din marknad. Vi hjälper våra kunder att fatta rätt beslut för bättre affärer.

» Läs mer om NAVET Analytics