”Navet är extremt lyhörda och snabbfotade”

Vive la France! Så kan man kort beskriva GN Transports affärsidé. Detta franska fokus är också förklaringen till transport företagets framgångssaga, jämte Navets stöd i arbetet med att implementera ett sylvasst affärssystem som hänger med i företagets expansion. Navet möter grundaren Pelle som nu lämnar över stafettpinnen till sonen Henrik. Och sicket lyft det ger!

– Vår tillväxt tog rejäl fart i samband med att min son kom in i verksamheten på allvar 2013. Hans fokus på digitalisering och nytänkande har varit en fröjd att uppleva och har verkligen lyft vårt företag till nya höjder. Jag är väldigt tacksam och ödmjuk inför att ha fått vara med att ta bolaget från tio till 450 miljoner kronor i omsättning och ett bra resultat, berättar Pelle Nilsson som 1986 tog över företaget Gert Carlssons Åkeri och la grunden till en verklig framgångsberättelse inom transportnäringen.

Utifrån huvudkontoret i Halmstad har företaget år för år expanderat ut i Europa med ett tydligt fokus. Bli bäst på transporter mellan Sverige och Frankrike. Tidigt lärde sig Pelle att om han skulle göra affärer i den franska kulturen var det bara att lära sig franska. Sagt och gjort, efter intensiva pass i skolbänken blev Pelle flytande i franska och så även i den franska affärskulturen. 32 år efter starten kan Pelle summera att hans ”tredje barn”, företaget med cirka 200 lastbärare i stallet och numera även lagerhållning, nu är redo att lämnas över i sonen Henriks händer.

–  Jag är lyckligt lottad att min son inte bara vill ta stafettpinnen vidare utan också är väldigt lämpad för det, säger Pelle Nilsson. Men starten var lite mer avvaktande, för Henrik som vid tiden studerade på universitet.

– Jag kom in 2011 lite på test och jobbade med försäljning. Lärde mig massor av vår säljchef och lärde mig hur vi samarbetade med kunderna. Förstod att vi hade ett starkt varumärke som gick att bygga vidare på. 2013 fick jag ta över försäljningschefsjobbet, tog över kundkontakterna och har fått vara med om att utveckla företaget med våra medarbetare. Det har varit fantastisk roligt att dubblera omsättningen på sju år, med god lönsamhet, säger Henrik.

Navet trimmade in NAV

Slag i slag har GN Transport expanderat verksamheten. Efter förvärvet av franska bolaget Cornille Transport 1989 fortsatte expansionen med etableringen av ett bolag i Luxemburg 2006. Med lastbilar och tåg bidrar GN Transport till effektiv export av stål och pappersmassa ut i Europa och med vändande transporter får vi nordbor njuta av champagne, vin, parfym och baguetter.

– När vi i början av 2000-talet skulle byta affärssystem till Microsoft Dynamics NAV kämpade vi inledningsvis med att trimma in systemet. Vi fick då nys om Navet och från dag ett förstod de verkligen våra behov och möjligheter. Framförallt har de varit lyhörda och snabba i att vässa affärssystemet i takt med vår snabba tillväxt. De har varit snabbfotade och har visat ett starkt engagemang i alla avseenden, säger Pelle.

Jämte den traditionella ekonomihanteringen har Navet även sjösatt elektronisk fakturahantering, integrerat affärssystemet med transportsystem och enheter ute i Europa och nyligen kopplat på GN Transports nya verksamhet inom logistik och lager, Ongoing WMS. Allt sköts från huvudkontoret i Halmstad.

– I och med att vi breddar med satsning inom logistik och lagring gäller det att affärssystemet hänger med och bidrar till vår expansion. Så ännu en gång har Navet varit extremt lyhörda och problemlösande i vår utveckling. Vår ekonomiavdelning är väldigt nöjda med hur affärssystemet fungerar och Navet är förstås en viktig pusselbit i denna framgång, avslutar Pelle Nilsson, grundare och VD GN Transport.

Bättre affärer-dagen

ÅTERBLICK från Bättre affärer-dagen 2018

Bättre affärer-dagen Se filmen från Bättre affärer-dagen 2018 den 7 november på Malmö Live. Föreläste på scen gjorde bl.a. Anna Kinberg Batra, Anders Bouvin, Sarah Wittbom, Henrik Mitelman, Lewis Horne och Martin Güll. Klicka på bilden till vänster eller på länken nedan för att se filmen.
» Se filmen här

NAVET Corporate finance

Vi hjälper företag genom hela transaktionskedjan, från analys, värdering och due diligence till rådgivning och problemlösning i samband med företagsöverlåtelser, omstruktureringar och kapitalanskaffningar.

» Läs mer om NAVET Corporate finance

NAVET Ekonomistyrning

Navet tar ett helhetsansvar i ekonomistyrningsuppdrag från redovisning, analys och rapportering fram till framtagande av års- och koncernredovisningar. Genom våra auktoriserade konsulter erbjuder vi även controller- och ekonomichefstjänster för att säkra och utveckla kundens rutiner och affärsverksamhet.

» Läs mer om NAVET Ekonomistyrning

NAVET Affärssystem

Grundläggande framgångsfaktorer i ett företag är kvalitén på de metoder, system och rutiner som styr verksamheten. Detta gäller inte minst när företag står inför en förändring. Navets verksamhetskonsulter har många års erfarenhet av affärssystem och business intelligence.

» Läs mer om NAVET Affärssystem
Bättre affärer-dagen

NAVET Analytics

Med världsledande teknik och metodik inom AI & Digital etnografi tillhandahåller vi analys, bevakning, rådgivning och skräddarsydda undersökningar. Genom omfattande faktainsamling skapas en klar bild av de faktorer som påverkar din marknad. Vi hjälper våra kunder att fatta rätt beslut för bättre affärer.

» Läs mer om NAVET Analytics